WoRMS banner
Add search provider Add provider
Twitter: Latest updates @WRMarineSpecies

WoRMS taxon details

Checked: verified by a taxonomic editorSterna saundersi Hume, 1877 
AphiaID: 212604

Classification: Biota > Checked: verified by a taxonomic editorAnimalia (Kingdom) > Checked: verified by a taxonomic editorChordata (Phylum) > Checked: verified by a taxonomic editorVertebrata (Subphylum) > Checked: verified by a taxonomic editorGnathostomata (Superclass) > Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorTetrapoda (Superclass) > Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorAves (Class) > Checked: verified by a taxonomic editorCharadriiformes (Order) > Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorSternidae (Family) > Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorSterna (Genus) > Checked: verified by a taxonomic editorSterna saundersi (Species)
Status Unaccepted: synonym, or anything that is not accepted unaccepted (synonym)
Accepted name  Checked: verified by a taxonomic editorSternula saundersi (Hume, 1877)
Rank Species
Parent Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorSterna Linnaeus, 1758
Source  basis of record Urban, E.K., C.H. Fry & S. Keith (1986). The Birds of Africa, Volume II. Academic Press, London. [details]

Vernacular
Names
 
Language   Name 
English Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorSaunders' tern  [details]
Environment marine
Distribution 
From other sources
Federal Republic of Somalia
Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorSomalia [details]
Kenya
Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorKenya [details]
Red Sea
Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorRed Sea [details]
Tanzania
Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorTanzania [details]
Links Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorTo Biodiversity Heritage Library (64 publications) 
Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorTo IUCN Red List 
Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorTo ITIS
Notes 
From other sources
Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorDescription Length: 22-24 cm. Plumage: above pale grey; in breeding bird cap black, triangular white forehead patch not extending behind eye, non-breeding has mostly white crown with black on nape extending through eye; underparts, rump and tail white; first three or four primaries and associated coverts black. Immature more sandy buff above with darker centres to feathers. Bare parts: iris brown; bill yellow with black tip in breeding and black in non-breeding bird; feet and legs olive, dark reddish brown or pinkish brown. Habitat: coastal areas. Breeds in Red Sea, migrates coastal E.A. <389><391><393> [details]

Unreviewed: has not been verified by a taxonomic editorRemark Forms a superspecies with S. albifrons [details]
LSID urn:lsid:marinespecies.org:taxname:212604
Taxonomic
Edit history
 
Date   action   by
1998-07-17 10:53:12Z  created  Vanden Berghe, Edward
1998-07-17 11:07:59Z  changed  Vanden Berghe, Edward
2011-04-07 09:46:00Z  changed  Adriaens, Peter
  
[Taxonomic tree] [Occurrence map] [Google] [Google scholar] [Google images]
  Citation: Adriaens, P. (2014). Sterna saundersi Hume, 1877. Accessed through: World Register of Marine Species at http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=212604 on 2014-12-19
  Creative Commons License The webpage text is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License