WoRMS name details
Sterna bengalensis Lesson, 1831
137158 (urn:lsid:marinespecies.org:taxname:137158)
unaccepted > superseded combination
Species
- Subspecies Sterna bengalensis bengalensis Lesson, 1831
- Subspecies Sterna bengalensis emigrata Neumann, 1934
- Subspecies Sterna bengalensis torresii (Gould, 1843)
marine, terrestrial
Not documented
Description Length: 35-41 cm. Plumage: above pale grey with white collar on hind neck and black crown and crest (non-breeding bird with...
Description Length: 35-41 cm. Plumage: above pale grey with white collar on hind neck and black crown and crest (non-breeding bird with white forecrown and white streaking on hind crown; crest remains black); below white. Immature with brown mottling on upper wing and back. Bare parts: iris dark brown; bill orange-yellow to orange; feet and legs black with yellow soles. Habitat: creeks, estuaries and offshore waters, extends somewhat inland in places. Resident breeder in Red Sea and Somalia, visitor rest of east coast. <389><391><393> [details]
WoRMS (2026). Sterna bengalensis Lesson, 1831. Accessed at: https://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=137158 on 2026-10-04
Date
action
by
The webpage text is licensed under a Creative Commons
Attribution 4.0 License
Nomenclature
basis of record
van der Land, J. (2001). Tetrapoda, <B><I>in</I></B>: Costello, M.J. <i>et al.</i> (Ed.) (2001). <i>European register of marine species: a check-list of the marine species in Europe and a bibliography of guides to their identification. Collection Patrimoines Naturels,</i> 50: pp. 375-376 (look up in IMIS) [details]
Other
context source (RAS)
Australian Antarctic Data Centre. , available online at https://data.aad.gov.au/aadc/biodiversity/ [details]
additional source Urban, E. K.; Fry, C. H.; Keith, S. (1986). The Birds of Africa, Volume II. <em>Academic Press, London.</em> [details]
additional source Urban, E. K.; Fry, C. H.; Keith, S. (1986). The Birds of Africa, Volume II. <em>Academic Press, London.</em> [details]
Present
Present in aphia/obis/gbif/idigbio
Inaccurate
Introduced: alien
Containing type locality
Unreviewed
Description Length: 35-41 cm. Plumage: above pale grey with white collar on hind neck and black crown and crest (non-breeding bird with white forecrown and white streaking on hind crown; crest remains black); below white. Immature with brown mottling on upper wing and back. Bare parts: iris dark brown; bill orange-yellow to orange; feet and legs black with yellow soles. Habitat: creeks, estuaries and offshore waters, extends somewhat inland in places. Resident breeder in Red Sea and Somalia, visitor rest of east coast. <389><391><393> [details]
| Language | Name | |
|---|---|---|
| Dutch | Bengaalse Stern | [details] |
| English | lesser crested tern | [details] |
| French | sterne voyageuse | [details] |
| German | Rüppellseeschwalbe | [details] |
| Hebrew | שחפית כתומת-מקור | [details] |
| Japanese | ベンガルアジサシ | [details] |
| Lithuanian | bengalinė žuvėdra | [details] |
| Modern Greek (1453-) | Πορτοκαλόραμφο γλαρόνι | [details] |
| Polish | rybitwa bengalska | [details] |
| Russian | крачка хохлатая малая | [details] |
| Slovenian | bengalska čigra | [details] |
| Spanish | charrán bengalí | [details] |
| Turkish | tepeli sumru | [details] |
| Ukrainian | Крячок бенгальський | [details] |
| Welsh | môr-wennol gribog leiaf | [details] |