About | Search taxa | Taxon tree | Search literature | Specimens | Distribution | Checklist | Stats | Log in

Polychaeta source details

Vejdovský, František. (1886). Aeolosoma variegatum Vejd. Příspěvek ku poznání nejnižších Annulatův. Zprávy o Zasedání Královské České Společnosti Nauk. Třída Mathematicko-Přírodovědecká / Sitzungsberichte der Königl. Böhmischen Gesellschaft der Wissenschaften. Mathematisch-Naturwissenschaftliche Classe. 1885: 275-290, 1 plate, figs. 1-6.
299960
Vejdovský, František
1886
<i>Aeolosoma variegatum</i> Vejd. Příspěvek ku poznání nejnižších Annulatův.
Zpr&aacute;vy o Zased&aacute;n&iacute; Kr&aacute;lovsk&eacute; Česk&eacute; Společnosti Nauk. Tř&iacute;da Mathematicko-Př&iacute;rodovědeck&aacute; / Sitzungsberichte der K&ouml;nigl. B&ouml;hmischen Gesellschaft der Wissenschaften. Mathematisch-Naturwissenschaftliche Classe
1885: 275-290, 1 plate, figs. 1-6
Publication
World Polychaeta Database (WPolyDb)
[From introduction:]
Každá vetší skupina organismuv obsahuje jisté formy, jež ve své ústrojnosti na nižším stupni vývoje stojíce, poutají na se zvláštní pozornost badatele, ježto ukazují na bližší ci vzdálenejší vztahy príbuznosti se skupinami nižšími, cili jak zvykli jsme se vyjadrovati, systematicky podrízenými.
Ve velikém kmenu Annulatuv poznali jsme teprvé v nejnovejší dobe nejjednodušší, ve své organisaci na primitivném stupni vývoje se nalézající formy, jež ve svém díle sjednotil jsem v celed Aphanoneura a jichž hlavním zástupcem jest rod Aeolosoma, veskrze ve sladkých vodách bezpochyby celého sveta život svuj trávící. Nepatrnost rozmeruv telních a zpusob života byly zajisté prícinou, že známosti naše o rodu Aeolosoma až do nedávné doby tak nepatrné byly, i zdá se mi býti pro vedu velmi závažnou každá zpráva, jež muže obohatiti vedomosti naše o této skupine Annulatuv. Z té príciny také neváhám, jakž jsem slíbil již v díle svém o nove v Cechách objeveném a jakožto Aeolosoma variegatum oznaceném druhu, podrobnejší zprávy podati: jednak, že mohu veskrze potvrditi veškerá drívejší svá pozorování provedená na 3 dosud známých druzích ceských a jednak, že mi možno poukázati na nekterá nová fakta, celedi Aphanoneuru a vubec Annulatuv se týkající.
Europe
Systematics, Taxonomy
RIS (EndNote, Reference Manager, ProCite, RefWorks)
BibTex (BibDesk, LaTeX)
Date
action
by
2018-05-17 16:47:33Z
created

Aeolonais Gervais, 1838 accepted as Aeolosoma Ehrenberg, 1828 (source of synonymy)